Internet aan boord via satelliet

Soorten satelliet diensten (VSAT)

Er zijn een paar technische eigenschappen om rekening te houden bij de keuze om satelliet internet aan boord te plaatsen.

Frequentieband: De meeste huidige VSAT-services bevinden zich in C-, Ku- of Ka-Band. Deze geven de verschillende radiofrequenties aan waarop de dienst werkt. Elke frequentie heeft zijn technische kenmerken waarmee best rekening kan worden gehouden:

  • C-Band bestrijkt meestal zeer grote (continentale) geografische gebieden, maar heeft ook zeer grote (1,8 m en meer) parabolische satellietantennes nodig. Deze frequentie heeft minder demping tijdens hevige regen dan hogere frequenties Ku- en Ka-Band.
  • Ku-Band is de meest gebruikte frequentieband en kan worden beïnvloed door vervaging door regen. typische maritieme satellietantenne-afmetingen voor Ku-Band zijn 100 cm voor wereldwijde dekking en 85 cm voor regionale dekking.
  • Ka-Band is de laatste jaren populairder geworden, hoewel het meer wordt beïnvloed door regen dan C- en Ku Band. Het biedt de belofte van een hogere doorvoer als gevolg van hergebruik van frequenties, maar heeft ook niet altijd de mogelijkheid om wereldwijde dekking aan te bieden aan competitieve tarieven

VSAT-verbindingskosten

De werkelijke kosten van een VSAT-link worden bepaald door de CIR (Committed Information Rate), dit is de minimaal gegarandeerde bandbreedte die u ontvangt tijdens normaal gebruik. In een gedeelde omgeving zullen providers vaak MIR (Maximum Information Rates) adverteren, maar deze kunnen al dan niet worden bereikt, ze zijn niet gegarandeerd.

Voor een gemakkelijke, op snelheid gebaseerde vergelijking tussen aanbiedingen moet u de kosten per Mbps CIR van elk voorstel vergelijken. Hiermee kunt u gegarandeerde snelheid en kosten vergelijken. De bandbreedte tussen CIR en MIR is alles wat u extra krijgt, betaald door andere gebruikers van de pool waarin u zich bevindt die op dat moment hun bandbreedte niet gebruiken.

Uploadsnelheid is net zo belangrijk als downloadsnelheid, zonder upload zou je geen gegevens kunnen opvragen. Vergeet dus niet de uploadvereisten te controleren, vooral als er videoconferenties moeten plaatsvinden, grote hoeveelheden gegevens moet overgezet worden (bv geografische surveys) of wanneer je hoge uploadvolumes op sociale media mag verwachten. Onvoldoende uploadcapaciteit zal de downloadsnelheid vertragen.

Volume of Snelheid

De kosten van uw VSAT-verbinding zijn ofwel gebaseerd op de bandbreedte (snelheid) die u ontvangt of het datavolume (aantal MegaBytes) dat binnen een bepaalde periode wordt gebruikt (gemeten verbinding). Daarnaast kan er een Fair User Policy (FUP) of Fair Access Policy (FAP) zijn die de hoeveelheid snelheid die je ontvangt, zal beperken, afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die je reeds hebt gebruikt. Dit type verbinding kan er goedkoop uitzien en een zeer hoge snelheden bieden, maar uiteindelijk krijgt u altijd waar u voor betaalt … of zelfs minder. Neem contact met ons op voor meer informatie. Hoe hoger de maximale snelheid is die aangeboden wordt, hoe sneller het budget opgebruikt zal zijn

Als je kiest voor een op volume gebaseerd pakket of een onbeperkt pakket met FUP (zie hieronder) kun je het beste de werkelijke kosten per GB data berekenen. Sommige diensten kosten meer dan duizenden $ per GB, terwijl andere minder dan tien $ zijn.